Angststudio #2 - Damiaan Denys

Damiaan Denys

Angststudio #2 - Damiaan Denys (26 juni)

"We leven in de meest veilige, meest hoogstaande samenleving van de afgelopen 10.000 jaar. En toch zijn mensen banger", constateert psychiater en filosoof Damiaan Denys.

Volgens Denys kampen we met een dwangstoornis: we proberen controle te krijgen over zaken die oncontroleerbaar zijn. En deze steeds sterkere verslaving aan controle kunnen we alleen stoppen door de angst te omarmen. Zoals de onverschrokken grootmoeder van Denys, die twee wereldoorlogen overleefde, bijvoorbeeld ook deed.

Een boeiend gesprek over de vele verschijningsvormen van angst, de behoefte van de politiek om uitdrukkelijk en efficiënt te reageren na een aanslag, en de invloed van Instagram als aanjager van tomeloze ambitie en permanente onvrede.

Beluister deze podcast-aflevering:

Abonneer je op deze podcast via deze kanalen:

Soundcloud | Spotify | Google Podcasts | Apple podcast | Overcast

WIE IS DAMIAAN DENYS?

Damiaan Denys is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd psychiatrie van het AMC. Hij deed belangrijk onderzoek naar de ontwikkeling van diepe hersenstimulatie bij psychiatrische aandoeningen als dwangstoornissen, depressie en verslaving, geeft regelmatig publiekslezingen en maakte sinds 2013 meerdere theatervoorstellingen over angst.

Damiaan Denys