Angststudio #1 - Fatima Elatik

Mounir Samuel in gesprek met Fatima Elatik

De Angststudio #1 – Fatima Elatik (29 mei)

In deze eerste podcast van de Angststudio een vraaggesprek met ex-politica Fatima Elatik over het eeuwenoude gebruik van angst als machtsmiddel (zelfs in tijden van voorspoed), de toenemende polarisatie in Nederland en het belang van integer staatsvrouwschap en een kritische pers als tegenkrachten.

Beluister deze podcast-aflevering:

Abonneer je op deze podcast via deze kanalen:

Soundcloud | Spotify | Google Podcasts | Apple podcast | Overcast

WIE IS FATIMA ELATIK?

Fatima Elatik, naar eigen zeggen "de bekendste hoofddoek van Nederland", was ruim 20 jaar actief in het publieke leven, onder andere als gemeenteraadslid voor de PvdA en stadsdeelvoorzitter in Amsterdam. Ze trad aan in meerdere televisieprogramma's en bekritiseerde in één daarvan Theo van Gogh, die gretig terugsloeg.

Al in haar jeugd ervoer Fatima Elatik al de kracht van angst: de mogelijkheid van een Russische invasie maakte diepe indruk op haar. Later voelde ze hoe het is om zélf als vijand te worden gezien, werd ze persoonlijk bedreigd en om die reden een tijdlang beveiligd. Het leverde haar behalve een posttraumatische stressstoornis ook veel zelfinzicht op: "Angst maakt hard. Maar ik wil mensen niet toetsen op basis van wat anderen me hebben aangedaan."

Fatima Elatik