Angststudio #5 - Thomas Rueb

Thomas Rueb

Angststudio #5 - Thomas Rueb (15 oktober)

Als journalist Thomas Rueb door een samenloop van omstandigheden de vader van Syriëgangster Laura H. te spreken krijgt, komt hij op het spoor van een verhaal dat hem niet meer loslaat. Hij besluit, soms met gevaar voor eigen leven, om Laura's levensweg van begin tot eind na te pluizen en geeft haar zo een stem die vele andere Syrië-gangers niet hebben. Van de 305 Nederlanders die naar in Irak en Syrië zijn afgereisd, zijn er slechts 50 teruggekeerd, en hun verhalen zijn nog nauwelijks gehoord.

Sinds de inval van het Turkse leger staan de IS-strijders die in gevangenschap in Syrië leven in het middelpunt van de belangstelling. Nederlandse burgers die hier geradicaliseerd zijn en naar Syrië zijn vertrokken om te vechten, zitten vast in kampen die worden bewaakt door Koerdische milities. De Nederlandse regering weigert de Syrië-gangers, ondanks hun Nederlandse nationaliteit, ondanks de 90 Nederlandse kinderen die daardoor in gevangenschap leven, en ondanks een rechtelijk bevel dat enkelen teruggehaald moeten worden, te repatriëren. Zijn het reële veiligheidszorgen die de Nederlandse overheid zo terughoudend maakt, of is het de angst voor de publieke opinie?

Mounir Samuel in gesprek met Rueb over onze collectieve angst voor het onbekende, onze pogingen om hier grip op te krijgen en onze keuze om ons wel of niet door onze onderbuik te laten leiden.

Let op! De opname van deze episode vond plaatst voor de inval van Turkije in Noord-Syrië.

Beluister deze podcast-aflevering:

Abonneer je op deze podcast via deze kanalen:

Soundcloud | Spotify | Google Podcasts | Apple podcast | Overcast

WIE IS THOMAS RUEB?

Thomas Rueb is schrijver, redacteur van NRC en presentator van de dagelijkse podcast NRC Vandaag. Met Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer won hij de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2019. Hierin vertelt hij het schokkende relaas van Laura H. die in 2015 met haar twee jonge kinderen en echtgenoot Ibrahim afreist naar het IS-kalifaat in Syrië, later weet te vluchten en eenmaal terug in Nederland gevangen wordt gezet op de terroristenafdeling in Vught.

Thomas Rueb