Angststudio #9 - Devika Partiman

Devika Partiman

Angststudio #9 - Devika Partiman (5 februari)

In deze podcastaflevering spreekt presentator Mounir met sociaal ondernemer en activist Devika Partiman over de vrouwelijke representatie in de politiek. Volgens International Monetary Fund staat Nederland in de gender gap index op nummer 27, bungelend onder de Filipijnen, Namibië en Slovenië. In de Tweede Kamer zijn slechts 50 van de 150 zetels voor een vrouw. Hoe komt het dat mannen, maar ook vrouwen blijven stemmen op een man? Zijn we angstig om een vrouwelijke leider te accepteren? Een gesprek over het huidige politieke klimaat, achterliggende mechanismes en de vierde feministische golf.

Toen Devika op vakantie in Suriname was, raakte ze geïnspireerd door een flyer van een Surinaamse Vrouwenbeweging ‘Stem op een vrouw!’ uit de jaren '80, het inspireerde haar om de beweging Stem op een Vrouw op te zetten.

Beluister deze podcast-aflevering:

Abonneer je op deze podcast via deze kanalen:

Spotify | Google Podcasts | Apple podcast | Overcast | CastBox

WIE IS DEVIKA?

Devika Partiman richtte in 2017 de stichting Stem op een Vrouw op, die zich inzet om meer vrouwen in politieke functies te krijgen. Daarnaast is ze bestuurslid van de anti-racisme beweging Nederland Wordt Beter. Devika is een van de 45 millennials die lid zijn van de Nieuw Amsterdam Raad, een initiatief van Pakhuis de Zwijger om jonge mensen te betrekken bij de Nederlandse politiek.

In oktober 2018 gaf Partiman een lezing voor TEDxVienna, getiteld 'Changing Politics, One Vote at a Time', waarin ze verteld hoe kiezers met hun stemgedrag meer politieke invloed kunnen uitoefenen. Momenteel is Devika genomineerd voor de ‘Vrouw in de Media award, stemmen kan hier.