De Angststudio #10 - Mounir Samuel

Mounir Samuel

Angststudio #10 - Mounir Samuel (20 februari)

In deze laatste podcastaflevering gaat Angststudio-presentator Mounir in gesprek met… zichzelf.

Politicoloog, auteur, theatermaker en journalist Mounir Samuel heeft bijna al zijn angsten realiteit zien worden, maar wist toch een leven te vinden voorbij (en na) die angst. Hij groeide als kind van een Egyptische vader en Nederlandse moeder op in Amersfoort, de geboorteplaats van Piet Mondriaan die aanvoelde als een levend schilderij met strakke hokjes en nette lijnen. Hij werd jarenlang gepest, kreeg te maken met discriminatie en onbegrip – vanuit vreemden, zijn omgeving én zichzelf. Zelfs God leek hem te straffen, maar nu is Mounir tot de conclusie gekomen dat God hem zo gemaakt heeft en we dus ten alle tijden trouw moeten blijven aan onszelf. Als publiek opiniemaker, denker en spreker die door Winq magazine recent nog dé change maker van het decennium werd benoemd roept zijn unieke en multi-identitaire bestaan veel reactie, bijval maar ook ongemak op.

Deze podcast is niet slechts een levensverhaal. Mounir reflecteert vlijmscherp op de samenleving en toont aan hoe met ‘de ander’ om te gaan. 'Mijn verhaal slaat ook op jou - op jouw reactie op mijn zijn.''. Zijn verhaal toont waarom dichtbij elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan zo belangrijk is (en zo moeilijk). En een les waarin we leren dat angst voor de angst uiteindelijk altijd erger is dan de angst zelf en dat zelfs de ergste pijn overwonnen kan worden.

Beluister deze podcast-aflevering:

Abonneer je op deze podcast via deze kanalen:

Spotify | Google Podcasts | Apple podcast | Overcast | CastBox

WIE IS MOUNIR?

Politicoloog, Midden-Oostendeskundige, auteur en performer Mounir Samuel brak in 2011, ten tijde van de revolutie in Egypte, door in de landelijke media door zijn kennis over het land en de regio. Het jaar daarna won hij de Dick Scherpenzeelprijs Aanmoedigingsprijs voor journalistiek talent voor zijn werk als fly-in correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de Groene Amsterdammer en de Correspondent en in 2015 de Lira Correspondentprijs voor zijn boek “Mozaïek van de Revolutie: een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten.”

Mounir focust zich in zijn werk op maatschappelijke veranderingen en sociale revoluties en onderzoekt trends en bewegingen dwars over de grenzen heen. In zijn artikelen, tien boeken, solovoorstelling ‘En toen schip God Mounir’ en in deze podcastreeks ‘De Angststudio’ is Mounir voortdurend op zoek naar nieuwe vormen om mensen wakker te schudden en een ongemakkelijke spiegel voor te houden. Mounir schuwt daarbij de confrontatie met zichzelf niet en gebruikt graag een flinke dosis humor.

Mounir Samuel