Angststudio #4 - Tinkebell

TINKEBELL

Angststudio #4 - TINKEBELL (25 september)

Wat is de échte waarheid over de kernramp in Fukushima? Welk risico is acceptabel als het gaat om radioactieve straling? En wie bepaalt en definieert eigenlijk de grenzen van onze angst?

Controversieel kunstenaar TINKEBELL is naar eigen zeggen de enige persoon ter wereld die langer dan een paar uur in de Red Zone van Fukushima durfde te blijven. Binnenkort gaat ze terug, om radioactieve klei uit een rijstveld op te graven en daarvan drie keramieken kersenbloesembomen te maken, hét symbool in Japan voor de kwetsbaarheid en de schoonheid van het leven.

Mounir Samuel ondervraagt TINKEBELL uitgebreid over dit opzienbarende project en haar onbedwingbare behoefte om de wereld te verlossen van nepnieuws, onnodige angst en de menselijke neiging om zich alles toe te eigenen.

Beluister deze podcast-aflevering:

Abonneer je op deze podcast via deze kanalen:

Soundcloud | Spotify | Google Podcasts | Apple podcast | Overcast

WIE IS TINKEBELL / KATINKA SIMONSE?

Kunstenaar TINKEBELL (pseudoniem van Katinka Simonse) werd in 2004 landelijk bekend door een handtas te maken van haar kat Pinkeltje. Hiermee wilde ze de vraag oproepen waarom het wel geaccepteerd is om koeien en varkens te doden voor consumptie, maar huisdieren niet.

Ook in latere werken stelde TINKEBELL op provocatieve wijze de dubbele moraal aan de kaak die mensen ten aanzien van dieren hanteren. Zo dreigde ze kuikentjes door een versnipperaar te halen en liet ze 95 hamsters rondlopen in hamsterballen. Over meerdere van deze werken werden Kamervragen gesteld en in 2010 stond TINKEBELL voor de rechter op verdenking van dierenmishandeling (ze werd vrijgesproken). Een deel van de hate mail die ze naar aanleiding van haar acties ontving, publiceerde ze samen met Coralie Vogelaar in Dearest TINKEBELL.

TINKEBELL